top of page

Poland meningkatkan simpanan emasnya sebanyak 15 tan, peningkatan terbesar dalam hampir 3 tahun.


Bank pusat Poland membeli 14.8 tan emas pada bulan April, yang merupakan pembelian terbesar sejak Jun 2019.


Menurut Bank Negara Poland, simpanan emas negara tersebut meningkat kepada 7.828 juta auns (243.5 tan) pada bulan lalu daripada 7.352 juta auns. Ini merupakan peningkatan terbesar sejak Jun 2019, di mana simpanan Poland meningkat sebanyak 94.9 tan.


Nilai emas, termasuk deposit emas dan emas yang ditukar, meningkat kepada $15.52 bilion pada bulan April daripada $14.55 bilion.


Pembelian pada bulan April juga berlaku selepas Pengerusi Bank, Adam Glapinski, menyatakan pada tahun 2021 bahawa Poland merancang untuk menambah 100 tan kepada simpanan emasnya untuk bersedia menghadapi "keadaan yang paling tidak menguntungkan."


"Mengapa bank pusat memiliki emas? Kerana emas akan mengekalkan nilainya walaupun seseorang memutuskan kuasa kepada sistem kewangan global," kata Glapinski kepada akhbar tempatan.


"Tentu saja, kita tidak mengandaikan bahawa ini akan berlaku. Tetapi seperti pepatah mengatakan - waspadalah, kerana persediaan adalah perlindungan. Dan bank pusat dikehendaki untuk bersedia menghadapi keadaan yang paling tidak menguntungkan. Itulah sebabnya kami melihat peranan istimewa bagi emas dalam proses pengurusan pertukaran asing kami."


Ini bermakna kemungkinan akan ada lebih banyak pembelian, kata Pengarah Urusan BMO Capital Markets, Colin Hamilton. "Kami menjangkakan pembelian bank pusat akan terus kukuh tahun ini (+596t), memberikan sokongan berterusan kepada harga emas dan sentimen," kata Hamilton.


Pembelian emas oleh bank pusat telah menjadi salah satu faktor utama yang mendorong harga emas lebih tinggi tahun ini.


Menurut Majlis Emas Sedunia, bank-bank pusat lain yang membeli emas pada bulan April termasuk Bank Rakyat China, Bank Kebangsaan Czech, dan Bank Pusat Mongolia, dengan jumlah masing-masing sebanyak 8.1 tan, 1.8 tan, dan 1 tan.


Di sisi lain, Bank Pusat Turki dianggarkan telah menjual 80.8 tan emas pada bulan April untuk memenuhi permintaan domestik yang meningkat pesat. Selepas membeli emas lebih banyak daripada bank pusat lain pada tahun lalu, Turki beralih kepada penjualan pada bulan Mac dan April untuk memenuhi permintaan domestik yang semakin meningkat, kata Majlis Emas Sedunia. Ini merupakan usaha untuk mengurangkan keperluan import emas, yang telah memberi tekanan kepada defisit akaun semasa Turki.


Turki telah menyaksikan peningkatan permintaan emas di mana rakyatnya merangkul logam berharga itu sebagai lindung nilai terhadap inflasi, yang mencapai kadar melebihi 85% pada satu ketika tahun lalu, dan penurunan nilai mata wang tempatan.


51 views0 comments
bottom of page