top of page

Credit Suisse menghidupkan semula kebimbangan perbankan, harga emas melonjak paras tertinggi

Pelabur menerima pasaran emas di tengah-tengah kebimbangan penularan perbankan yang semakin meningkat dengan cepat. Permintaan kukuh untuk logam berharga mengekalkan harga pada paras tertinggi 5 minggu pada hari Rabu.Sektor perbankan bergelora pada hari Rabu apabila saham Credit Suisse - sebuah bank Switzerland dengan operasi A.S. dan global yang meluas - jatuh 31% sebelum penurunan kembali kepada 20%. Ini adalah penjualan sehari terbesar dalam rekod dan berjaya mengheret saham Eropah dan A.S. ke bawah.


Dengan kekalahan pasaran global mencetuskan kebimbangan kejatuhan yang lebih ketara, emas didagangkan melebihi $1,900 seauns dan meningkat 5.5% sejak awal tahun. Niaga hadapan emas Comex April terakhir pada $1,941.60 seauns, meningkat 1.6% pada hari itu.


"Kami menjangkakan kegawatan perbankan ini akan merancakkan semula permintaan pelabur dalam jangka panjang," kata ahli strategi komoditi kanan ANZ, Daniel Hynes.


Permintaan untuk logam berharga semakin meningkat, dengan lebih daripada 300,000 auns ditambah kepada ETF emas yang disokong secara fizikal pada sesi dagangan lepas, menurut data Bloomberg. Ini menandakan peningkatan terbesar sejak Jun.


Dan penganalisis berkata bahawa ini hanya boleh menjadi permulaan pelabur institusi kembali ke ruang emas, dengan lebih banyak potensi kenaikan harga.


Penganalisis pencetus utama sedang memerhatikan adalah sama ada Rizab Persekutuan akan menghentikan kitaran kenaikan kadarnya sejurus minggu depan - topik yang sedang dibahaskan oleh pasaran. Menurut Alat CME FedWatch, terdapat peluang 58% bahawa Fed akan mengekalkan kadar stabil pada 22 Mac.


Risiko bahawa kitaran pengetatan akan berakhir harus menyelaraskan semula aliran budi bicara dengan aliran fizikal yang kuat, yang boleh diterjemahkan kepada peningkatan yang ketara [untuk emas]," kata ahli strategi komoditi kanan TD Securities, Daniel Ghali. "Logam kuning nampaknya masih menawarkan yang paling banyak. risiko/ganjaran kompetitif pada skrin kami."


Dalam pada itu, pengawal selia telah melangkah masuk untuk meyakinkan pasaran selepas kejatuhan mendadak Silicon Valley Bank dan Signature Bank. Tetapi mereka masih belum dapat mengawal keadaan.


Selepas kejatuhan dramatik dalam harga saham, Credit Suisse merayu kepada Bank Negara Switzerland dan pengawal selia persekutuan untuk sokongan awam, lapor FT. Sementara itu, Bank Pusat Eropah menghubungi pemberi pinjaman EU dan meminta mereka mendedahkan pendedahan mereka kepada pemberi pinjaman Switzerland, menurut laporan yang sama.


Situasi Credit Suisse jauh lebih berbahaya daripada kegagalan beberapa bank serantau A.S., memberi amaran kepada Capital Economics pada hari Rabu.


"Credit Suisse mempunyai kunci kira-kira yang jauh lebih besar daripada SVB dan jauh lebih saling berkaitan secara global, dengan beberapa anak syarikat di luar Switzerland, termasuk di AS. Ia juga merupakan broker utama A.S.. Credit Suisse bukan hanya masalah Switzerland tetapi global satu," kata ketua ekonomi Eropah Capital Economics Andrew Kenningham.


Selain itu, kesusahan Credit Suisse boleh memberi kesan kepada keputusan dasar Bank Pusat Eropah yang dijadualkan pada hari Khamis.


"Jelas sekali terdapat kes yang kukuh untuk ECB menunggu dan melihat bagaimana keadaan berkembang. Tetapi tekaan terbaik kami pada peringkat ini ialah Bank akan meneruskan rancangan yang telah diumumkan sebelumnya untuk menaikkan kadar deposit daripada 2.5% kepada 3.0% sementara menekankan bahawa dasar bukan pada laluan yang telah ditetapkan," kata Kenningham.


Masalah besar yang dihadapi pasaran ialah memikirkan sama ada Credit Suisse adalah satu lagi "sekali sahaja" atau permulaan krisis global. "Ini adalah masalah 'satu kali' ketiga dalam beberapa bulan, berikutan krisis pasaran emas di UK pada September dan kegagalan bank serantau AS minggu lalu, jadi adalah bodoh untuk menganggap tidak akan ada masalah lain yang akan datang. ," tambah Kenningham.


Di hadapan SVB, Fed akan melancarkan semakan dalamannya sendiri, yang akan diketuai oleh Naib Pengerusi Penyeliaan Michael Barr dan dikeluarkan kepada umum menjelang 1 Mei. semakan oleh Rizab Persekutuan," kata Pengerusi Fed Jerome Powell dalam satu kenyataan.


Selain itu, Fed sedang mengkaji untuk meningkatkan pengawasannya terhadap bank bersaiz sederhana, Bloomberg melaporkan memetik sumber. Perubahan itu akan meningkatkan ambang modal dan kecairan lebih dekat dengan firma Wall Street yang lebih besar.


Ini berlaku selepas Jabatan Kehakiman (DoJ) A.S. dan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa (SEC) melancarkan siasatan mereka sendiri terhadap kes SVB.

4 views0 comments
bottom of page